1. Lig’de yabancı sayısı hiç olmasa ; M.Uzel - Fotomaç Kayseri

1. Lig’de yabancı sayısı hiç olmasa; M.Uzel - Fotomaç Kayseri - Uzel Ajans A.Ş.

Son zamanlarda gündemde olan ve azaltılması yönünde çalışmaların başlatıldığı yabancı oyuncu sınırlaması konusunda çarpıcı açıklamalar yapan futbol otoriterleri önemli tespitlerde bulunuyorlar. Şu anda uygulanan yabancı oyuncu sayısının gereğinden çok fazla olduğunun altını çiziyorlar. Türk futbolunun ve Milli Takım’ın başarısının artması için Süper Lig ve diğer alt liglerde yabancı oyuncu sayısının azaltılması bence çok yerinde olacak.

Yabancı oyuncu sayısının artması ve Türk futbolunda düşüş yaşandığını görüyoruz. Yabancı sayısının artırılması Türk futboluna dinamit atmaktan başka bir şey değildir. Yabancı sayısının 14 olması, özellikle alt yapıdaki oyuncuların gelişimin önünü kapatacağını düşünüyorum. Böyle de oldu. Bu hatadan dönülmeye çalışılıyor. İngiltere ve İtalya son dönemlerde Avrupa ve dünya kupalarında başarısız oldu. Bunun nedenini yabancı sayısının fazla olmasına bağladılar ve bu hatadan geri adım attılar. Yabancı oyuncularla alakalı belli kriterler getirdiler. Avrupa’nın iki dev ülkesi bu hatadan dönerken, biz ise yabancı oyuncu sayısını 14’e çıkardık. TFF ve Kulüpler Birliği alacağı kararla bu sayıyı azaltırlar. Bizim ligimizde bile 10 yabancıyı kadroda bulundurup, 5 tanesini direkt oynatabiliyorsunuz. Süper Lig’de kulüpler, 2-3 milyon euroya aldığı oyuncuları mı oynatacaklar yoksa altyapıdan çıkan oyuncuları mı oynatacaklar? Dolayısıyla 3 milyon euroya aldığınız oyuncuları oyuna almak zorunda kalıyorsunuz. Bu da alt yapıdan oyuncu çıkmasının önüne geçiliyor.

Keşke onlar konuşulmasa

Süper Lig’deki yabancı oyuncu sayısının 14’ten 5’e düşürülmesi gerekir. Bence Süper Lig’deki yabancı sayısının 5 ile sınırlı olması gerekir. Bunun yanında 5+2 de olabilir. Toplumda 7 yabancının yeterli olacağı kanısındayım. Bir de şu artı meselesini anlamıyorum, pek aklım basmıyor. Ya 5 ya 7 ya da 14... Ya hepsi oynasın ya da artı olmasın. Artı olayı nedir! Bence bu artılar, Süper Lig’den düşen takımlar için getirilmiş bir kural diye düşünüyorum. Şimdi 14 yabancı sayısını Süper Lig’de serbest bırakırsanız; 14 yabancısı bulunan takım ligden düşerse maddi açıdan gerçekten ciddi sıkıntılar yaşar. Bu yüzden artı kuralını koyuyorlar gibi geliyor bana. Bence ne kadar yabancı seferberliği varsa o kadarının oynaması gerekiyor. Bu 5 veya 7 olur.

Kulüplerin TFF 1. Lig’de bile kadrolarında 10 yabancı oyuncu bulundurabileceğini ve bunun alt yapı oyuncularını olumsuz etkileneceğini tahmin ediyorum. TFF 1. Lig’de ise 3 tane yabancının yeterli olacağını düşünüyorum. Bu 3 yabancı serbestliğinin de artısının olmaması gerekiyor. Bunun sebebi de alt yapıdan gelen oyuncuların TFF 1. Lig’de veya TFF 2. Lig’de oynamasının artırılmasıdır. Alt yapı oyuncularının oynatılabilme ve gelişmesi açısından yabancı sayısının düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Hatta TFF 1. ve 2. Lig’de keşke hiç yabancı konuşulmasa.

Alın size Altınordu!

Mesala; Altınordu 1 tane bile yabancısı olmadan ligi götürebiliyor. Bu şekilde de Altınordu’dan birçok oyuncu Avrupa’nın büyük takımlarına gitti. Roma’ya, Freiburg’a kadar oyuncu gönderdiler. Nasıl gitti bu futbolcular? Şans verildi, oynadılar ve gittiler. Belki Altınordu’nun kadrosunda 5 tane yabancı olsaydı o çocuklar daha az forma şansı bulacaklardı ve kendilerini geliştiremeyeceklerdi. Bu oyuncular oynayarak kazanıldı ve Avrupa’nın büyük takımlarına gittiler. Onlar karar aldılar, doğru yaptılar. Bir tane bile yabancıları olmadan bu ligde çok iyi bir şekilde gidiyorlar. Birçok oyuncuyu da Süper Lig’e satarak, para kazanıp mali yapılarını da düzelttiler. Keşke TFF 1. Lig’de yabancı sayısı olmasa. Yabancı sayısı azaltılmalı, yerli oyuncuya şans verilmeli. Yoksa Milli Takım’a oyuncu bulmakta sıkıntı yaşanabilir.